Het ontstaan van een BBQ met “Tweedekans-materialen” gemaakt door Henk van Buggenum.

•

Omdat onze BBQ te klein was voor alle leden van onze club was Hans de Best al een tijdje op zoek naar een aanvullende stookgelegenheid.

Hans had Henk al een aantal keren gevraagd of de twee oude olie-opslagvaten van Belgische afkomst op het parkeerterrein niet konden dienen als nieuwe BBQ.
Maar Henk had niet zo heel veel zin in die verroeste dingen en reageerde met een afwijzend: “We zien wel”.
Nu wist Henk, dat Jos Janssen een heel mooi roestvrij zonneboilervat van zijn zoon had en Jos vroeg wel eens wat Henk ervan dacht. Het stond al een jaar ongebruikt in zijn garage.

Voorjaar 2019 in de commissie vergadering werd met het bestuur de noodzaak van een nieuwe en tweede BBQ besproken en Henk zei tegen Hans: “Als je nu Jos vraagt of hij afstand wil doen van dat boilervat dan wil ik er wel een multifunctionele buitenkeuken van gaan maken”. Henk had al wat ideeën op You Tube gezien.

Om niet teveel overlast voor de buurt te hebben wilde Henk dit eigenlijk niet in de zomer maken, maar ja, het idee was er, Jos had afstand gedaan van zijn boilervat, Henk had zelf nog een oud expansievat van zijn c.v ombouw en enkele meters buis en klein materiaal die geschikt waren voor het onderstel en het stook gedeelte. Zijn handen jeukten om het idee toch uit te werken en dus begon hij toch maar.

De wieltjes en slijp- en schuur materialen kwamen van Valkenburg te Maasbracht.(nieuw)
Jan Verlinden had overtollige roosterbakjes uit een apothekerskast van de oude keuken van zoon Pieter die ook in het onderstel zijn verwerk.
Hans de Best had nog zware roosters die aangepast konden worden en wat meer klein materiaal dat Henk kon gebruiken.
De nieuwe BBQ begon vorm te krijgen en het zou een hartstikke mooi ding worden. Maar er moest nog wel het één en ander aan gebeuren.
Het opzet wokgedeelte, de brander potdeksel, de RVS randafwerking en de roosteraanpassing is nieuw materiaal van Menten te Haelen.
Een oude trapleuning werd op de draaibank getransformeerd tot houten handgrepen.
De afvoerbuis is een afwijkende maat en Henk heeft hiervoor een vrachtwagen uitlaatbuis gebruikt die hij besteld heeft via internet. Zoals hij ook de thermometer etc. bij BBQ.nl heeft besteld.
De aslade met luchtaanzuiging zijn gemaakt van plaatwerk van een DRU gashaard en de stookroosterbak is van betonstaal gelast, dit waren overtollige grondankers van een aluminium tuinhuisje van Henk zijn dochter.

Alles bij elkaar is er ruim 70 uur in de garage aan de BBQ/Smoker/enz. gewerkt en dan heeft Henk de tijd dat hij op Internet naar ideeën zocht niet eens meegerekend.

Hij noemt dit tweede kans materialen.
Wat is het een mooie BBQ geworden. Bij de laatste wedstrijd/BBQ avond heeft Henk hem in gebruik genomen en het was een groot succes.
Henk je kunt trots zijn op jou creatie. Ik zou de bouwtekening maar geheim houden. Anders gaat iedereen hem vast en zeker namaken.