Zeilschepenfestijn Sail pas weer in 2025

Het Amsterdamse maritieme evenement Sail wordt pas in 2025 weer gehouden. Het zeilbotenfestijn zou eigenlijk deze zomer plaatsvinden, maar omdat grote evenementen tot 1 september zijn verboden, kan dat niet doorgaan. Verplaatsing naar volgend jaar is niet aan de orde, laat de organisatie woensdag weten.

„Met pijn in het hart zijn we gedwongen deze beslissing te nemen, waarvan we overtuigd zijn dat dit de enige juiste is”, zegt Arie Jan de Waard, voorzitter van de Stichting Sail Amsterdam, in een verklaring op de website van het evenement. „Aan alle liefhebbers die reikhalzend naar Sail hebben uitgekeken, vragen we begrip voor deze uitzonderlijke situatie.”

Uitstellen was geen optie, zegt de organisatie, omdat niet met zekerheid te zeggen is dat het volgend jaar wel veilig is met zoveel mensen bij elkaar te komen. Bovendien zijn veel grote internationale zeilschepen, de bij het publiek zeer populaire tall ships, voor volgend jaar al geboekt voor andere evenementen. Daarnaast is het gratis toegankelijke Sail afhankelijk van steun uit het bedrijfsleven, en deze partners hebben vanwege de crisis gezegd „de prioriteiten elders te moeten leggen”.

Sail 2025, de tiende editie van het festival, zal onderdeel worden van de viering van 750 jaar Amsterdam. Op het vorige Sail-festival, in 2015, kwamen ruim 2 miljoen bezoekers af.