Walboten vastleggen

Let op dat je je bootje op de wal goed stormvast vastbindt.

Denk er aan dat je misschien niet alleen je eigen boot vernielt, als je hem niet goed vast legt. Je boot kan ook op de boot van de buurman vallen. Leg je boot goed vast aan voldoende blokken. Er liggen er genoeg. Meer winterstormen zijn ongetwijfeld in aantocht. Hieronder een paar voorbeelden:

Jol omgevallen 1

Jol omgevallen 2Deze boot lag veilig tegen diefstal aan een slot, helaas niet aan blokken om omvallen te voorkomen.

 

 

Jol op hoge trailer

Deze lichte boot op een hoge trailer ligt nu aan 6 blokken. De boot en de blokken aan de loefkant waren 20 cm verschoven na de laatste storm van 2013!
Een paar jaar geleden is deze boot goed vastgebonden aan drie blokken en met trailer en al omgewaaid. Vijf blokken geven waarschijnlijk ook nog geen garantie.

 

Jol omgekeerd

Dit is een goed vastgebonden boot op de wal, ondersteboven en aan vier blokken. Als je je boot niet gebruikt in de winter is dit de beste manier om hem bij Zeilclub Thorn te laten overwinteren. Hij waait in ieder geval niet weg.

 

Finn Jol

Deze boot was niet door de eigenaar vastgebonden. Hoe de boot en de trailer er aan toe zijn na de winter is de vraag. Er duwen straks vele kilo’s water op een heel klein ondersteuningspuntje aan de voorkant van de trailer. Het voordeel van dat water is natuurlijk wel dat hij niet snel omwaait. – Inmiddels is deze boot afgedekt en goed vastgelegd, maar het is duidelijk een voorbeeld hoe het niet moet.

De boot links van de blauwe Finn Jol is alleen via het dekkleed aan blokken vastgebonden. Waarschijnlijk is hij vrij zwaar en daarom nog niet omgewaaid. Ideaal is het zeker niet. De bootjes aan de andere kant van deze boot zijn verplaatst door hun eigenaar.

 

Alvast bedankt voor je medewerking!